Moje wypieki

Często mamy problem z przygotowaniem dobrego biszkoptu. Przedstawiam Wam proporcje, które na pewno Wam się przydadzą.

 

jajka

cukier

kakao

mąka

mąka ziemniaczana

Tortownica

16 cm

3

 

90 g

20 g

70 g

30 g

Tortownica

22 cm

5

160 g

30 g

140 g

50 g

Tortownica

24 cm

6

190 g

40 g

150 g

65 g

Ciasto Kinder Country

Jeśli szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia, to warto wypróbować Kinder Country. Jest to słodkie, smietakowe ciasto z warstwą czekolady. 

Składniki:

Masa biała:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g białej czekolady 
  • ok. 200 g preparowanej pszenicy
  • ok. 250 g herbatników

Masa ciemna:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g czekolady mlecznej

Śmietanke kremówkę ubij na sztywno i dodaj mascarpone z roztopioną białą czekoladą. Następnie dodaj preparowaną przenicę. Delikatnie mieszaj. Na dnie tortownicy wyłóż krakersy. Na wierch wylej ciemną masę. Przechowuj w lodówce.

Odpowiednia forma: 25 cm

Ciasto Milki Way - mleczna kanapka

To ciasto jest świetne na każdą okazję ! Jest to słodkie, biszkoptowe, mleczne ciasto, które jest bardzo proste przygotowaniu.

                                                                                                                     

 

Składniki:

Masa Mleczna: 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao 

Zagotować mleko z cukrem zwykłym i waniliowym. Czekać aż ostygnie. Masło zmiksować na gładką masę, a następnie dodać przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Miksować do uzyskania lekkiego kremu. Blachę wyłozyć herbatnikami, na które należy rozprowadzić masę mleczna (warstwami).Ciasto schłodzić, wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem.

Smacznego ! :)



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl